Over verliefdheid en werkplezier -foto tommy-lee-walker

Je eerste verliefdheid, herinner je je die nog? Het was, waarschijnlijk, een periode vol onzekerheid en spanning. Waarin je misschien niets durfde te ondernemen, terwijl je wel wilde. In dit blog: het belang van stappen zetten, ook als het spannend is. En óók op de werkvloer.

Over verliefdheid en werkplezier

Onlangs had ik een gesprek met een collega binnen het Rijk die het werk niet meer zo leuk vond. Hij zocht naar interessante opleidingen, maar vond niets naar zijn gading. “Ik heb al zoveel gedaan” was zijn reactie. Hij leek zijn lot te hebben geaccepteerd en te denken dat er toch niets anders was dat hij kon doen. Ik denk dat hij in het gesprek vooral behoefte had aan medeleven en niet om serieus advies vroeg. Maar ik heb nogal uitgesproken opvattingen over zo’n situatie. Volgens mij zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Wat is jouw werkplezier je waard? Neem je genoegen met werk dat niet echt (of echt níet) leuk is?

Ik was vroeger op de middelbare school nogal verlegen. Zo verlegen, dat ik Maartje, het meisje waar ik verliefd op was, niet durfde aan te spreken. Elke dag hoopte ik haar te zien. We zaten niet in dezelfde klas, ze was een jaartje ouder, dus het kwam aan op andere momenten. Ik zag haar bijvoorbeeld op dinsdag na het vijfde lesuur, omdat ze les had gehad in het lokaal waar mijn klas naartoe moest. Of bij de softbal wedstrijd op de sportdag. Ik sprak haar nooit, maar was hopeloos verliefd. Het leven van een verlegen jongen in de puberteit is niet gemakkelijk…

Op een dag ging ik op bezoek bij een klasgenote. Zij woonde -zo bleek- naast Maartje en toen ik bij haar aankwam stond ze met Maartje voor de deur te praten. Oh man! Nu ging het gebeuren! Ik deed natuurlijk alsof er niets bijzonders aan de hand was… Maar tijdens het gesprek gebeurde er iets geks. ik vond haar eigenlijk helemaal niet zo leuk. Was dit nou het meisje waar ik jaren verliefd op was geweest? Na dat gesprekje was de verliefdheid over. Wat was dit zonde van mijn tijd geweest. Had ik maar eerder met haar gesproken.

Wat heeft verliefdheid te maken met werkplezier?

Nu, jaren later, haal ik een wijze les uit mijn eerste verliefdheid: je moét belangrijke stappen zetten, ook al zijn ze (heel) spannend. Dat is wat mij betreft ook van toepassing op het werk en daarmee op werkplezier. Ga spannende, belangrijke dingen niet uit de weg. Want je wordt er uiteindelijk gelukkig(er) van.

Werkplezier (en inzetbaarheid) begint met… huiswerk

Sommige mensen zijn heel lang op zoek naar hun echte passie en denken misschien wel dat die niet bestaat. Maar eigenlijk kost het betrekkelijk weinig moeite om het noodzakelijke huiswerk te doen om te ontdekken waar jouw passie ligt. Iedereen kan dit doen. Ongeacht de leeftijd: laat je daar niet door tegenhouden. Hoe oud je ook bent, het blijft belangrijk om plezier in je werk te hebben.

En een bijkomstig voordeel: duurzame inzetbaarheid heeft alles te maken met werkplezier. Werkplezier zorgt ervoor dat je je blijft ontwikkelen, dat je je arbeidsmarktkansen blijft onderzoeken, dat je niet vastroest in oude gewoontes. Je wordt er gelukkiger, wijzer en flexibeler van. En je zult ontdekken dat de wereld aan je voeten ligt!

Mijn kijktip: how to find work you love

Lang blijven zitten op een plek die niet goed bij je past? Dat is slecht voor je. Entrepreneur Scott Dinsmore vertelt daarover in deze TED-talk.  Hij legt uit waarom het zo belangrijk is om te ontdekken waar je passie ligt. Kijken dus!

Reageer